Iman Spaargaren Kwintet op Transition Festival 26 maart

Iman Spaargaren – tenor saxophone, clarinet, bass clarinet

Op zaterdag 26 maart speelt het Iman Spaargaren Kwintet op het Transition Festival in TivoliVredenburg te Utrecht.

Iman Spaargaren

De Beroepsvereniging voor Improviserende Musici – In het kort ‘BIM’ – bestaat 50 jaar! De BIM zet zich sinds 1971 in voor de belangen van jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland. Meer speelplekken, bijvoorbeeld, en betere omstandigheden voor musici. Om dit te vieren spelen tijdens Transition verschillende gelegenheidskwintetten met jazzmusici uit vijf verschillende generaties, gloednieuwe composities in opdracht van de BIM.

Iman Spaargaren componeerde een drieluik dat opkomst, bloei en verval van Europa in de eenentwintigste eeuw verklankt. Orkestrale secties en klassieke thema’s worden afgewisseld met dwingende free funk, dromerige soundscapes en schurend experiment.

Yonga Sun drums
Paul Pallesen gitaar
Jasper le Clercq viool
Iman Spaargaren tenorsaxofoon, klarinet, elektronica
Dodó Kis blokfluit, elektronica

Over Iman Spaargaren

Iman is a multi-reed player, arranger and composer. Iman has a distinctive way of playing and a very personal tone on his horn. He likes to search for different ways of expressing himself in different kinds of music. His main musical goal is to have a great deal of freedom in melody, harmony and rhythm and presenting that in a comprehensible context for the listener. Over the past years Iman has been busy with a wide variety of music groups such as Undercurrent Trio, StarkLinnemann Quartet, EyeMan All Stars, Pelican Three, Voice of Monk, Iman Spaargaren Quartet & Septet, Captain Hook, European Union Quartet and Thelonious4. He is actively involved in the theatre piece My Father Held A Gun and the dance & music performance We Are The Everlasting Guests. In 2019 Iman released High Tide Low Tide on Flea Boy Records with Undercurrent Trio featuring Guillermo Celano and Marcos Baggiani. In 2018 Iman released the album Pictures at an Exhibition with StarkLinnemann Quartet as well as a double album in 2016: Transcending Chopin II & III. Two other albums were released in 2013: In The Moment with Iman Spaargaren Undercurrent on EyemanRecords and Thelonious4 meets Tony Miceli on DotTime Records. "Iman Spaargaren sorgt mit seiner Bassklarinette für fantastisch-groteske Sounds und mit seinem Tenor für heisse Exkursionen" (Hans-Jürgen Schaal, High Fidelity) "Iman Spaargaren spielt sein Tenor Saxofon – nach einer herrlich-entspannten Piano-/Holzblasinstrument-Phase – in der freien Improvisation des Free Jazz. Hochklassig!" (Joachim 'Joe' Brookes, Rocktimes) "Na de pauze was het kwartet compleet, verrijkt met het uiterst fantasierijke spel van saxofonist Iman Spaargaren" (Koen Edeling, Muziekrecensie.nl) "Iman Spaargaren: a busy man, not deprived of outstanding musical qualities, as an instrumentalist as well as a composer" (Jacques Los, Draaiomjeoren) "Spaargaren excels in strong melodies and lyricism" (Jan Jasper Tamboer, Jazzenzo) "Iman is an important player in the Dutch jazzscene" (Peter Korten, Jazzflits)