LINE-UP JAZZFEST 2022, 19 maart

De line-up JazzFest 2022 is rond! Op zaterdag 19 maart kan het festival in alle hevigheid losbarsten, nu vrijwel alle corona restricties van de baan zijn. JazzFest heeft een programma bomvol meeslepende live concerten op poten gezet, met een line-up van zowel bekende jazzmusici als aanstormend jazztalent. In onverwachte combinaties delen zij het podium voor een serie avontuurlijke optredens: van jazz tot impro, van world music tot indie, en alles daartussen in. De concerten van deze 11de editie van JazzFest spelen zich af op verschillende locaties in de Indische Buurt in Amsterdam-Oost, met Studio/K als hoofdkwartier.

Na twee jaar stilstand en geannuleerde edities, blijkt met JazzFest 2022 eens te meer dat de Amsterdamse jazz scene overloopt van gedreven talent en boeiende musici. Een festival als zalf voor de ziel. Kom kijken, kom luisteren!

SAXOFOONVIRTUOOS BEN WENDEL, MEESTERPIANIST GERALD CLAYTON, BERNARD VAN ROSSUM FLAMENCO JAZZ SEXTET, LUCAS SANTANA 5TET EN VEEL MEER!

De veelzijdige, grammy-genomineerde saxofoonvirtuoos Ben Wendel treedt tijdens zijn concert Ben Wendel & de Amsterdammers met een keur aan musici uit de Amsterdamse jazzscene. Wendel is onder meer bekend van de band Kneebody en woont sinds kort in onze hoofdstad. De hoogste tijd voor een muzikale ontmoeting! Op 19 maart deelt hij het podium met klarinettist Joris Roelofs, zangeres en bassiste Fuensanta en drummer Yoran Vroom.

Het spel van meesterpianist Gerald Clayton kenmerkt zich door een grote harmonische nieuwsgierigheid en zoektochten naar muzikale verhalen. Clayton speelde met Diana Krall, John Scofield, Ambrose Akinmusire en vele andere jazzmusici van internationale faam. Op JazzFest gaat hij een unieke samenwerking aan met de studenten van het Large Ensemble van het Conservatorium van Amsterdam. Jazz meets flamenco bij het Bernard van Rossum Flamenco Jazz Sextet en het Lucas Santana 5tet begeeft zich op het snijvlak van jazz, blues, soul en Braziliaanse invloeden.

JAZZFEST: PODIUM VOOR ZOWEL ERVAREN MUSICI ALS JONG TALENT

Zangeres Liva Dumpe en gitarist Ella Zirina zijn de Jonge Makers 2022 en hebben speciaal voor hun optreden op JazzFest nieuwe muziek geschreven, die ze samen met de internationaal befaamde saxofonist Ben van Gelder uitvoeren. Jasper le Clerq en Hartog Eysman vormen het unieke duo Cloudfish, waarmee ze met één viool en één stem verschillende genres laten samensmelten. Pianist Folkert Oosterbeek, bekend van Bruut!, speelt solo en benadert zijn instrument alsof het een orkest is. Het duo Taiga van Jessie Brevé en Freek Mulder brengt

basklarinet, altsaxofoon, contrabas en synthesizer samen in composities waarin een veelheid aan emoties de revue passeert.

En er is nog veel meer! Bassist Ernst Glerum speelt piano en nodigt zijn basstudent Ton Felices uit voor een muzikale dialoog. Jawa Manla en Maripepa Contreras vermengen ud, hobo en zang tot een weelderig geheel. Drummer Ilia Rayskin komt met zijn band Introspections, vol nieuwe jonge musici, en zangeres Kristina Kovalyova presenteert haar programma Hristya v Namysti, gebaseerd op Oekraïense volksliederen.

In de OBA op het Javaplein in de Indische buurt begint om 15.00 JazzFest for Kids, met een jeugdprogramma speciaal voor jong jazzpubliek.

POËZIE & JAZZ: GERSHWIN BONEVACIA & ERAN HAR EVEN

Eén van de JazzFest locaties is de OBA op het Javaplein. Dan mogen tekst en poëzie natuurlijk niet ontbreken. Speciaal voor JazzFest gaat oud-stadsdichter en spoken word artiest Gershwin Bonevacia een samenwerking aan met gitarist Eran Har Even.

BRUISEND FEEST ALS SLOTAKKOORD

JazzFest sluit elke editie af met een bruisend feest in Studio/K, dit keer met de Curtis Foster Family Band, Mungo Bungo en DJ sets van DJ’s Ir. Vendermeulen en DJ Leroy Rey.

VOLLEDIGE LINE-UP JAZZFEST 2022

Ben Wendel en de Amsterdammers | Lucas Santana 5tet | Cloudfish | Ernst Glerum & Ton Felices | Jonge Makers 2022 – Liva Dumpe & Ella Zirina met Ben van Gelder | Ilia Rayskin’s Introspections | Gerald Clayton & het CvA Large Ensemble | Folkert Oosterbeek solo | Kristina Kovalyova’s Hristya v Namysti | Gershwin Bonevacia & Eran Har Even | Taiga | Jawa Manla & Maripepa Contreras | Bernard van Rossum Flamenco Jazz Sextet | Ir. Vendermeulen ‘Table Turning’ | DJ Leroy Rey | Jazzfest voor Kids | Mungo Bungo | Curtis Foster Family Band

OVER JAZZFEST AMSTERDAM

Jazzfest Amsterdam is in 2011 opgericht door jazzmuzikant Felix Schlarmann om de bruisende jazzscene van Amsterdam in al zijn veelzijdigheid te laten zien en horen. Met het idee om Amsterdamse musici van alle leeftijden en uit verschillende jazz stromingen op één avond, onder één dak samen te brengen. Bij Jazzfest draait het dus niet zozeer om ‘grote namen’, maar in de eerste plaats om de verrassende en avontuurlijke muzikale combinaties op het podium.

Het festival groeit en breidt dit jaar zelfs uit naar meerdere locaties rond Studio/K en Stayokay, met concerten bij de Eltheto Kerk en de OBA. En elk jaar barst JazzFest los in een uitbundig swingend Amsterdams muziekfeest. Of, zoals Het Parool het omschreef: ‘Jazzfest is ongetwijfeld het leukste jazzfestival van Amsterdam’.

Inmiddels organiseert JazzFest tal van events op het gebied van jazzmuziek, zoals onder meer JazzFest Buurtconcerten, JazzFest Talks, JazzFest MiniFest en JazzFest for Kids.

Jazzfest Amsterdam 2022 | Zaterdag 19 maart 2022 | 16u30 deur open – tot laat
Locaties: Ticket Office Studio/K, Timorplein 62, 1094 CC Amsterdam e.a. zalen Indische buurt
Tickets & programma: www.jazzfestamsterdam.nl
Kaarten: Early Bird €19,50 (uitverkocht) | regulier €32,50 | student/scholier/CJP €22,50

 

Over jazznieuws

saxofoondocent en jazzworkshopleider