Henri Noorlander, 1 maart

HENRI NOORLANDER – LETS GO BACK

Op zondagmiddag 1 maart staat de muziek van pianist Henri Noorlander centraal in Muziekpodium DJS.

De Rotterdamse pianist Henri Noorlander debuteerde op zijn 63e. Dat zou je laat kunnen noemen, maar als je weet dan Henri pas in 2014 als prof aan de slag ging, valt het reuze mee. Voor die tijd speelde Noorlander als ‘amateur’. Nu zet hij met de cd  Let’s Go Back een enorme stap voorwaarts. Het album bevat uitsluitend eigen swingende, ruimtelijke en sferische composities en klinkt als een klok.

Dat komt mede omdat Noorlander zich heeft omringd met doorgewinterde beroepsmusici als gitarist Marzio Scholten, saxofonist Nils van Haften, bassist Cord Heineking en drummer Niek de Bruijn. Maar hier is geen sprake van ‘buying a band’. Noorlander speelt overtuigend zijn moderne melodieuze stukken, met een zelfverzekerd touché. En zijn kwintet is een echte hechte band.

In de tekst in zijn cd-booklet prijst Henri zijn bandleden de hemel in en dat siert hem. Maar het zijn wel degelijk Noorlander stukken die worden uitgevoerd en die zijn niet het werk van een amateur. Het moge dan zo zijn dat Marzio Scholten als coach optrad; componeren doe je toch vooral zelf.

Dat Noorlander direct in de major league meedoet, komt ook omdat hij opgroeide in een muzikaal gezin. Thuis werd veel naar jazz geluisterd. Een conservatoriumstudie zat er voor Henri niet in, maar dat hield hem niet tegen. Op eigen kracht bereikte Noorlander het hoge niveau waarmee hij zich nu presenteert. Voordeel van zestigplusser zijn is dat je het nodige hebt meegemaakt. Die ervaringen heeft Henri vertaald naar tien eigentijdse composities waarmee hij in gedachten terugkeert naar vroeger tijden.

  • Datum: zondag 1 maart 2020
  • Plaats: Muziekpodium DJS
  • Adres: Grotekerksplein 1
  • Deur open: 14.30 uur / Aanvang: 15.00 uur
  • Entree: € 9,00 / donateurs en jongeren tot 25 jaar: € 4,50
  • www.muziekpodiumdjs.nl
jazznieuws

Over jazznieuws

saxofoondocent en jazzworkshopleider