Bram Stadhouders & The Big Barrel Organ, 22 september

Aanvang concert: 14:00 uur
Plaats: StadhuispleinLeiden
Prijs: gratis

50 jaar Jazzpodium Hot House begint op zondag 22 september 2019 op het Stadhuisplein in Leiden met het project ‘Bram Stadhouders & The Big Barrel Organ’

In het najaar van 2019 bestaat jazzpodium Hot House 50 jaar en wij beginnen de feestelijkheden midden in de stad met dit bijzondere project.

Met het project ‘Bram Stadhouders & The Big Barrel Organ’ speelt gitarist Stadhouders live op het grootste mobiele dansorgel ter wereld, de Rhapsody. De muzikant is de eerste ter wereld ooit die live muziek maakt op een dansorgel (groot draaiorgel) en je kunt hem dus met recht ‘de eerste dansorgelgitarist ter wereld’ noemen. Stadhouders bespeelt het enorme orgel via zijn gitaar en laptop, waarmee hij het orgel via midi aanstuurt, hij componeert speciaal voor het orgel een aantal stukken.

Hij ontdekte dat dansorgel de Rhapsody in een dorpje vlakbij Eindhoven in een loods staat. En dat je door middel van hedendaagse technologie een verbinding kunt maken met het orgel, waardoor je met o.a. midi-gitaar er live op kunt spelen. Het door Bram bespeelde Rhapsody-orgel is 7 meter lang en 5 meter hoog, bestaat uit 800 orgelpijpen, 12 percussie-instrumenten, 2 accordeons en weegt meer dan 5 ton. “Wie er hedendaagse muziek voor componeert, hoort werkelijk nooit eerder gehoorde klanken, een mix tussen traditionele en hedendaagse klank, de klank van de eerste moderne synthesizer. Hoe men tegenwoordig geluiden kiest op een synthesizer (violen, klarinetten, fluiten, orgel, een hele percussie set) is direct afgeleid van deze voorloper: het draaiorgel.” zo zegt Stadhouders. De gitarist voelt zich “voor dit project gemaakt” en ziet het als een concept waarop hij “zijn leven lang heeft gewacht.”

jazznieuws

Over jazznieuws

saxofoondocent en jazzworkshopleider