De Zeeuwse Jazzdagen

De Zeeuwse Jazzdagen

Het tweede en derde weekend van juni kunnen de jazzliefhebbers uit Zeeland en daarbuiten rekenen op een aantal concerten in Terneuzen en Middelburg. Het festival ZeelandJazz, zoals dat gepland stond, kon dit jaar geen doorgang vinden. Daarop hebben een aantal partijen zich samen sterk gemaakt om in 2020 weer een sterk Zeeuws jazz festival te organiseren. Ondertussen wordt voor 2019 gewerkt aan een sympathieke oplossing onder de noemer Zeeuwse Jazzdagen.

Samenwerking

Eerder dit jaar heeft ZeelandJazz samenwerking gezocht en steun gevonden bij Frans Lievens van Zeeland Theaters, Leo Hannewijk van de Zeeuwse Concertzaal en Maurits Portier van Muziekpodium Zeeland. Deze partijen samen ondersteunen de beslissing van ZeelandJazz om het festival van 2019 af te gelasten, maar zijn van mening dat vanaf 2020 een Zeeuws jazzfestival zeker kans van slagen heeft. Hierop heeft Ben de Reu, gedeputeerde cultuur de partijen bij elkaar aan tafel gevraagd.

Dit jaar werken zij samen aan een sympathieke tussenoplossing, waarbij de jazzliefhebber toch aan zijn trekken komt.
Zowel in Terneuzen als in Middelburg worden dit jaar tijdens de festivalweekenden jazzconcerten geprogrammeerd onder de noemer Zeeuwse Jazzdagen. In deze samenwerking werken ook mee Porgy en Bess Terneuzen, de Spot Middelburg, Stichting Jazzclub Zeeuws Vlaanderen, Stichting 99 Middelburg en de VOM Middelburg.

Zeeuwse Jazzdagen 2019

Een aantal spontane initiatieven zijn samengekomen. Er is hard gewerkt aan een sterk programma voor de Zeeuwse Jazzdagen, zowel in Terneuzen als in Middelburg.
In Terneuzen staan op zaterdag 8 juni twee en op zondagmiddag 9 juni één sterk concert bij Porgy en Bess. Het jongerenpodium de PIT en verschillende cafés in Terneuzen zullen een gratis toegankelijk jazzprogramma bieden en er zijn als vanouds een aantal straatorkesten.
Op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni zijn er in Middelburg per dag 2 concerten in podium de Spot. Een ‘North Sea Jazzband’ gecombineerd met een dansbare jazzband van de nieuwe generatie. Er komt een gratis toegankelijk programma op de zaterdag op en rond Plein 1940.
In april zullen de namen bekend gemaakt worden.

Toekomst

De Zeeuwse Jazzdagen zijn een goede aanzet voor een nog sterker jazzfestival in Terneuzen en Middelburg vanaf 2020. De samenwerkende partijen zorgen met verenigde kracht en ervaring voor een projectgroep met afgevaardigden van verschillende disciplines en overkanten. De uitvoering van het nieuwe festival zal volgend jaar in handen liggen van de nieuwe organisatie die voortvloeit uit het samengaan van MuziekPodium Zeeland en de Zeeuwse Concertzaal.

Over jazznieuws

saxofoondocent en jazzworkshopleider