VAN DEN BRINK EN CATHERINE IN PORGY EN BESS, 20 januari

VAN DEN BRINK EN CATHERINE IN  PORGY EN BESS
MEESTERS IN IMPROVISATIE

Op zondagmiddag 20 januari geven pianist Bert van den Brink en gitarist Philip Catherine  een concert in Porgy en Bess in Terneuzen. Ze zijn allebei grootmeesters op hun instrument. In 2010 speelde het duo al eens op het ScheldeJazz Festival in Porgy en Bess en betoverden de zaal met hun spel.
Bert van den Brink en Philip Catherine vormen een magische twee-eenheid. De combinatie piano-gitaar kent een aantal vermaarde duo’s. Zo maakten  Bill Evans en Jim Hall in de zestiger jaren school met  een aantal de legendarische albums. Bert en Philip doen daar zeker niet voor onder. Ze improviseren op standards en eigen composities en gaan daarbij allerlei onbekende avontuurlijke paden op waarbij ze vaak lijken te verdwalen maar uiteindelijk komen ze altijd weer op het rechte pad.

Philip Catherine  (Londen 1942) is samen met Toots Thielemans, waarmee hij jarenlang intensief samenwerkte, de vlaggendrager van de jazz in België. Hij komt uit een muzikale familie ;zijn grootvader was 1e violist in het London Symphony Orchestra. Hij begon met gitaarspelen nadat hij George Brassens en Django Reinhardt had ontdekt. Zijn debuut album was ‘Steam’ in 1970. Daarna studeerde hij enkele jaren op het Berklee College of Music in Boston en in 1976 toerde hij met gitarist Larry Coryell als een akoestisch duo. Het volgende jaar speelde hij bij Charles Mingus die hem de titel “Young Django” gaf. Hij speelde met vele groten der aarde, Benny Goodman, Dexter Gordon, Stéphane Grapelli, Niels-Henning Ørsted Pedersen, Chet Baker (in 1985 in Porgy en Bess) en Tom Harrell om er een paar te noemen.
Zijn spel is zeer melodieus en zijn sound is vrijwel akoestisch. Hij wordt wel de laatste romanticus genoemd.

Bert van den Brink (1958) studeerde in 1982 cum laude af als klassiek pianist bij Herman Uhlhorn aan het conservatorium in Utrecht. Hij ging na zijn afstuderen al snel steeds meer jazz spelen. Nog voordat hij naar het conservatorium ging improviseerde hij al heel veel. Zijn toucher is uniek. Hij is blind geboren en speelt alles op gehoor. Dat zintuig is natuurlijk veel scherper ontwikkeld door zijn handicap. Hij maakt al jaren dagelijks kleine improvisaties “Bert’s Bytes” die hij thuis opneemt en via zijn website verspreidt. Ze zijn ook op cd verkrijgbaar.

Hij werkte vanaf de eerste jaren met bassist Hein Van de Geyn die hij ontmoette bij het Amstel Octet waarmee ze in 1986 de cd “Hazy Hugs” opnamen met als solist Chet Baker. Hein droeg hem in 1991 voor bij zangeres Dee Dee Bridgewater. Die zeer vruchtbare samenwerking duurde 2 jaar maar het vele reizen werd hem toch teveel. Hij was daarna de musical director van de band van Denise Jannah. Hij heeft operazangers Miranda van Kralingen jarenlang begeleid evenals jazz zangeres Heleen van den Hombergh.

Met zijn trio met Hein Van de Geyn en Hans van Oosterhout begeleidde hij Toots Thielemans. Hij nam in 2009 de jubileum cd van dit trio “Reflexions” live op in Porgy en Bess. De lijst van musici waarmee hij samenspeelde is schier eindeloos. In het oog springen de duo opnamen met collega pianisten Clare Fischer en Enrico Pieranunzi waarbij het samenspel van uitzonderlijke schoonheid is.

Met Philip Catherine deelde hij het podium eerder in 1995 op de cd ‘Live” met Hein Van de Geyn en Hans van Oosterhout. Ze speelden toen ook in Porgy en Bess. Een spetterend concert met een hoorbaar laaiend enthousiast publiek. Dat wordt het, nu in de kleinst mogelijke bezetting, vast weer.
De aanvang is 15.00 uur en toegangskaarten zijn verkrijgbaar via de website van Porgy en Bess.

jazznieuws

Over jazznieuws

saxofoondocent en jazzworkshopleider