Bruut!, 19 januari

Bruut heeft het sprankelende van champagne. Bruut is brut. Wie aan ‘bruut’ denkt, denkt aan beestachtig, gewelddadig, ruw en woest.

Op 19 januari vult het kenmerkende geluid van de saxofoon en het hammondorgel jazzpodium Perdido. BRUUT! produceert een aanstekelijk swingende jazz sound, of beter gezegd: super jazz. De band wordt geïnspireerd door de surrealistische films van Quentin Tarantino, tweedehands platen, oude western films en het jaren 60 tijdperk van lavalampen. Nu.nl omschrijft BRUUT! in hun vier sterren recensie als volgt: “De vier heren maken geen oude-mannen-in-coltruienjazz, maar swingende, hippe Hollywoodfilm jazz.

Vier keurig in pakken verpakte jonge heren blikken als zelfbewuste filmsterren de camera in alsof ze door paparazzi heerlijk op heterdaad zijn betrapt. Wij willen crimineel goede muziek maken, lijken ze uit te stralen. Brutalen hebben de halve wereld en BRUUT! zou die ook wel willen hebben. Hun cd Jump en Hop is een flirt met grunge, symfonische rock en afrobeat, als we de bandleden op hun woord mogen geloven. BRUUT! brengt energieke superjazz die de pan uit swingt. BRUUT! maakt swing  die ongepolijst en feestelijk aandoet.

Muzikale bezetting:

Maarten Hogenhuis; saxofoon
Folkert Oosterbeek; hammond
Thomas Rolffcontrabas
Felix Schlarmann; drums

Bruut verstaat de kunst om te entertainen zonder de muzikale integriteit te grabbel te gooien en verloochent niet het muzikale land van herkomst: de hoogvlakte  van de jazzmuziek. Bruut speelt jazz zoals die anno nu moet klinken. Altsaxofonist Maarten Hogenhuis geeft  elke noot van iedere solo de aandacht die hij verdient en heeft een prachtige ingetogen toon en een uitzonderlijk harmonische en ritmische wendbaarheid. Hij laat ze schuren, weegt hun sterkte en buigt ze in de staart soms elegant af. Het plezier dat de bandleden beleven aan hun muziek spat ervan af.  Met vaart wordt het ene na het andere opzwepende nummer gespeeld. Uitbundige swing met een genoeglijk gierend orgel en een elegant schmierende altsaxofoon bepaalt het klankbeeld.

De afgelopen jaren heeft de band alles behalve stilgezeten. Naast een aantal succesvolle tours in landen als Japan, Spanje en Turkije bundelden ze hun krachten met TV producent en schrijver Wilfried de Jong. Die samenwerking resulteerde in een theatervoorstelling, waarbij de instrumentale muziek van BRUUT! door de teksten van Wilfried een extra dimensie kreeg. In bijna acht jaar zijn vijf albums gecreëerd en een Edison nominatie.

Dd. 30 november is BRUUT’s! nieuwste album ‘V’ verschenen. Het optreden in Jazzclub Perdido is het zesde in deze internationale promotietour. Het is het vijfde album en op V heeft Neerlands Best Geklede Band (Esquire, 2016) zichzelf in samenwerking met producer Paul Willemsen opnieuw uitgevonden. Het resultaat is een stampende plaat vol energie. De term superjazz” waarmee de band de afgelopen jaren zo vaak werd geassocieerd is ook op dit album volledig omarmd. BRUUT! is veel meer dan jazz alleen.

Superjazz.

‘’Je tikt het ritme mee, je schreeuwt uit volle borst de melodie en het blijft voor eeuwig in je hoofd huizen. Dat is de prettige schade die BRUUT! bij de luisteraar veroorzaakt. Niet te verzekeren en steengoed.’’ – Wilfried de Jong

Aanvang concert 20:30 uur in theater Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16, Hillegom. Kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar bij Vivant Frank Evers, Mariastraat 2, Hillegom, via reserveren@perdido.nl  en indien nog voorradig op de concertavond aan de zaal.

Zie en beluister BRUUT! – Live in het Bimhuis:

https://www.youtube.com/watch?v=v8V2TCtts-Y

https://www.youtube.com/watch?v=SPuf8yIyrVk

BRUUT| was ook  in de Wereld Draait Door en speelde daar de nummers Jump en Hop, te zien onder de volgende links:

https://www.youtube.com/watch?v=bNguCHSU9u8&feature=c4-overview&list=UUW1be-BLAAYDW_8a7bqnQdQ

https://www.youtube.com/watch?v=E7dE0ZqyokM&list=UUW1be-BLAAYDW_8a7bqnQdQ

jazznieuws

Over jazznieuws

saxofoondocent en jazzworkshopleider