Stranger than Paranoia Festival

Voor de 26ste editie van het Stranger than Paranoia Festival weet programmeur Paul van Kemenade diverse muziekstijlen naast elkaar te brengen op één podium. Het kleinschalige- en spraakmakende festival vind dit jaar plaats in Tilburg, Nijmegen & Amsterdam. Op het festival presenteert altist Paul van Kemenade zijn nieuwe LP/CD met de gelijknamige titel Stranger than Paranoia.

Elk jaar schuift Stranger than Paranoia het vergrootglas over de kaart van de wereld, om in te zoomen op internationale muziek. Zo waren er in 2017 groepen uit China, Verenigde Staten, Italië en Rusland. Op de 26ste editie zijn er twee avonden speciaal gewijd aan Polen en Italië.

Het programma van Stranger than Paranoia 2018 begint op 23 december met de openingsavond in Paradox Tilburg. Het ongecompliceerde soulvolle Hammond Sandwich, meestercellist Boris Andrianov en de jonge honden (met invloeden van Snarky Puppy) van De Raad van Toezicht luisteren de eerste avond op.
Tijdens de openingsavond wordt het nieuwe album van altist Paul van Kemenade gepresenteerd.
Op deze nieuwe release speelt Van Kemenade in diverse bezettingen o.a. met Cappella Pratensis, Eric Vaarzon Morel, Hammond Sandwich, Three Horns And A Bass & Simone Sou, met Mariá Portugal, met Wiro Mahieu, met Budha Building.

Op 24 december in Brebl Nijmegen speelt nog een keer hetzelfde programma met Hammond Sandwich, Vintskevich & Andrianov en De Raad van Toezicht.
27 december in Paradox Tilburg staat in het teken van de Italiaanse avond met Nicola Fazzini’s XY Quartet, een van de meest intrigerende bands van de nieuwe Italiaanse jazz. Pianist/accordeonist Antonello Salis wordt door zijn intense manier van spelen gezien als fenomenaal en meesterlijk. Als laatste speelt Francesco Diodati’s Quintet ‘Yellow Squeeds’, zijn album Flow, Home maakt grote indruk bij het internationale publiek.

Ook op 27 december het dubbelprogramma met tevens een Stranger than Paranoia-avond in Bimhuis Amsterdam. Centraal staan drie trio’s met andere woorden 3×3. Het Podium Trio; Wolter Wierbos, Paul van Kemenade en Jan Kuiper. Het trio Einzelgänger met Anton Goudsmit, Louk Boudesteijn en Nils van Haften. Ook het Russische trio met vader en zoon, Leonid en Nick Vintskevich en meestercellist Boris Andrianov staan op het programma in het Bimhuis.

28 december staat in het teken van de Poolse avond in Paradox Tilburg. Polen ligt dichter bij Nederland dan Spanje, maar in cultuurhistorisch opzicht veel verder weg. De Poolse muziekscène kent veel originele artiesten van eigen bodem. Het in Polen wereldberoemde Laboratorium Quintet komt speciaal voor STP-festival naar Nederland voor een reünie. De in 1972 opgerichte band speelde stadions vol met haar combinatie van jazzrock en fusion. Daarnaast op het programma: Grzegorz Kamas Formulaeen van de meest originele jazz vocalisten en de geroemde pianist Kryszstof Kobylinski die bekend is om zijn eigenzinnigheid en neoklassieke inslag.

De afsluitende avond eveneens in Paradox Tilburg is op 29 december met de uitzonderlijke combinatie van het Renaissance ensemble Cappella Pratensis met Tilburgs supertalent Sanne Rambags. Tenorsaxofonist Gerd Dudek, zwaar beïnvloed door een van s’werelds grootste saxofonisten en pionier John Coltrane komt met pianist Stefan Heidtman. Het 18-koppige bigband Jazz Orchestra of the Concertgebouw sluit de 26ste editie van Stranger than Paranoia in stijl af.

Kaarten voor alle vier de avonden zijn te bestellen via
Paradoxtilburg.nl

Kaarten 24 december Nijmegen met Van Kemenade’s Hammond Sandwich, Vintskevich, Andrianov en De Raad van Toezicht via Jinjazz.nl

Kaarten 27 december 3×3: Podium Trio, Einzelgänger en Leonid & Nick Vintskevich en Boris Andrianov via
Bimhuis.nl

Alle info op www.paulvankemenade.com

jazznieuws

Over jazznieuws

saxofoondocent en jazzworkshopleider